Классы
Предметы
Пользователи из разных городов пишут нам, что их иногда смущает содержание видеоуроков и произношение преподавателей.

Наша основная задача - помочь ученику быть успешным в школе.

С помощью наших видеоуроков по английскому языку вы сможете подготовиться к завтрашнему уроку в средней (неспециализированной) школе. Чтобы освоить язык для свободного применения в повседневной жизни, рекомендуем обратиться к сайтам Lingualeo.com, Engvid.com, Busuu.com.

Мы знаем, что произношение наших преподавателей часто отличается от произношения носителей языка.

В нашу задачу не входит поставить идеальное английское произношение. К тому же произношение неодинаково, даже у жителей различных районов Великобритании (произношение в Шотландии отличается от произношения в Уэльсе), что уж говорить об Австралии и Индии. Мы уверены, что, если вы научитесь произносить звуки так, как это делают наши учителя, это вам поможет и в школе, и в жизни.

Фразовые глаголы. Мультифразовики. Предложные глаголы

На данном уроке мы завершаем с вами тему фразовых глаголов. Важность этой темы была уже неоднократно подчеркнута, как и частотность использования фразовых глаголов в речи наряду с обычными глаголами.

Multiword verbs (сложные глаголы)

На прошлых занятиях мы с вами узнали, что существует 3 типа сложных глаголов (multiword verbs):

  • phrasal verbs (verb + adverb)
  • prepositional verbs (verb + preposition)
  • phrasal prepositional verbs (verb + adverb + preposition)

Сегодня мы подробнее рассмотрим 2 последних типа.

Предложные глаголы (prepositional verbs)

Предложные глаголы состоят из глагола и предлога. Поскольку предлог всегда требует за собой дополнение, все предложные глаголы являются переходными.

Пример:

prepositional verbs

meaning

examples

 

direct object

believe in

have faith in the existence of

I believe in

God.

look after

take care of

He is looking after

the dog.

talk about

discuss

Did you talk about

me?

wait for

await

John is waiting for

Mary.

Предложные глаголы являются неразделимыми, то есть мы не можем поместить дополнение между глаголом и его предлогом.

Пример:

Who is looking after the baby?

NOT

Who is looking the baby after?

Рассмотрите еще примеры предложных глаголов в предложениях:

I came across this book in a little store. – Я случайно увидел эту книгу в одном магазинчике.

It was too hard for her to get over that illness. – Ей было тяжело оправиться от этой болезни.

Yesterday I ran into my friend whom I haven’t seen since we left school. – Вчера я случайно встретил друга, которого не видел с самой школы.

The police will look into all the possibilities. – Полиция будет рассматривать все возможности.

The firemen had to break into the room to rescue the children. – Пожарным пришлось вломиться в комнату, чтобы спасти детей.

I am counting on you to make dinner while I am out. – Я рассчитываю, что ты приготовишь ужин, пока меня не будет.

I went after my dream and now I am a famous painter. – Я последовал за своей мечтой, и теперь я знаменитый художник.

That bully will pay for being mean to my little brother. – Этот хулиган заплатит за то, что издевался над моим маленьких братом.

Когда вы записываете новый предложный глагол в свой словарик, удобнее всего записывать его c дополнением something/somebody:

  • believe in something/somebody
  • look after something/somebody

Таким образом, вы не забудете, что после этого глагола должно стоять прямое дополнение.

Фразовые предложные глаголы (phrasal prepositional verbs)

Третьим типом сложных глаголов являются фразовые предложные глаголы. Они объединяют характеристики фразовых глаголов и предложных глаголов.

В таком случае, после основного глагола сначала идет наречие, следом – предлог, а потом существительное, или оборот.

Пример:

phrasal-prepositional verbs

meaning

examples

 

direct object

get on with

have a friendly relationship

He doesn’t get on with

his wife.

put up with

tolerate

I won’t put up with

your attitude.

look forward to

anticipate with pleasure

I look forward to

seeing you.

run out of

use up, exhaust

We have run out of

eggs.

Поскольку фразовые предложные глаголы заканчиваются предлогом, они всегда после себя требуют прямое дополнение. Кроме того, как и предложные глаголы, фразовые предложные глаголы не могут быть разделены.

Пример:

Harry is looking forward to having lunch with Jane. – Гарри надеется пообедать с Джейн.

Sarah sometimes feels that she can’t put up with Harry’s behavior any longer. – Иногда Саре кажется, что она больше не может терпеть поведение Гарри.

Tom says that rich people like Harry think they can get away with anything. – Том говорит, что богатые люди, вроде Гарри, думают, что им все сойдет с рук.

Jane’s mother taught her never to look down on poor people. – Мама Джейн учила ее никогда не смотреть свысока на бедняков.

Двухобъектные переходные глаголы (ditransitive verbs)

Однако существуют некоторые глаголы, которые называются двухобъектными переходными глаголами (ditransitive verbs). Такие глаголы всегда имеют 2 дополнения, одно – прямое, другое – предложное.

Пример:

Let someone in on something

Harry grinned and told Nick he was going to let him in on a little secret. – Гарри улыбнулся и сказал Нику, что откроет ему небольшой секрет.

Put someone up to something

Harry accused Nick of having put Jane up to writing the letter. – Гарри обвинил Ника в том, что он надоумил Джейн написать это письмо.

Take something out on someone

When Harry has a headache, he takes it out on whoever happens to be around. – Когда у Гарри болит голова, он срывается на всех, кто оказывается поблизости.

Во всех этих случаях мы не можем ставить оборот существительного после предлога.

Рассмотрите еще подобные примеры:

After their two week-long trip, they wanted to catch up with some friends. – После двухнедельного путешествия они хотели встретиться и поболтать с друзьями.

This username was already taken so I had to come up with something new. – Это имя пользователя было уже занято, поэтому мне пришлось придумать другое.

I hope none of my students drop out of university this semester. – Я надеюсь, что никто из моих студентов не бросит университет после этого семестра.

The citizens tried to get rid of their corrupt mayor in the recent election. – Во время последних выборов жители города пытались избавиться от своего коррумпированного мэра.

When will you ever get through with that program? – Когда уже закончится твоя программа?

My oldest sister took care of us after Mom died. – Моя старшая сестра взяла на себя заботу о нас, когда умерла мама.

One of the players talked back to the coach and was thrown off the team. – Один из игроков нахамил своему тренеру и выбыл из команды.

I often think back on my childhood with great pleasure. – Я часто с большим удовольствием вспоминаю свое детство.

Amy’s husband walked out on her and their three children. – Муж Эми бросил ее с тремя детьми.

Практическое задание

Теперь давайте проверим, как вы усвоили тему фразовых глаголов.

Choose the most appropriate particle for each verb to make it a phrasal verb.

1. That old Jeep had a tendency to break ____ just when I needed it most.

a) up

b) down

c) in

2. Father promised that we would never come ____ to this horrible place.

a) back

b) up

c) away

3. Charles grew ___ to be a lot like his father.

a) up

b) in

c) back

4. He had drunk too much, he passed ___ on the sidewalk outside the bar.

a) away

b) for

c) out

5. Jason always gets ___ with cheating in his maths tests.

a) away

b) out

c) on

6. My sister found ___ that her husband had been planning a surprise party for her.

a) out

b) in

c) up

7. I’m looking ___ to the Christmas break.

a) in

b) forward

c) up

8. Josie made ___ a story about why we were late.

a) out

b) back

c) up

9. The light’s too bright. Could you switch it ___?

a) on

b) up

c) off

10. I have to look ___ my sick grandmother.

a) with

b) on

c) after

11. I don’t think I can put ___ with three small children in the car.

a) down

b) up

c) in

12. I dropped ___ of Science because it was too difficult.

a) out

b) down

c) back

13. Can you turn the music ___ ? This is my favourite song.

a) up

b) down

c) off

14. She indeed takes ___ her mother. They look just the same!

a) up

b) for

c) after

Check yourself – 1B, 2A, 3A, 4C, 5A, 6A, 7B, 8C, 9C, 10C, 11B, 12A, 13A, 14C

 

Список литературы

  1. Афанасьева О.В., Дули Д., Михеева И.В. Английский язык (базовый уровень). – М.: Просвещение, 2012.
  2. Биболетова М.З., Бабушис Е.Е. Английский язык 9 класс. – 2010.
  3. Кауфман К.И., Кауфман М.Ю. Английский язык (базовый уровень). – Титул, 2010.
  4. Голицынский Ю.Б., Грамматика. Сборник упражнений. – Каро, 2011 (Источник).

 

  Дополнительные рекомендованные ссылки на ресурсы сети Интернет

  1. Alleng.ru (Источник).
  2. Usingenglish.com (Источник).
  3. Learnenglish.britishcouncil.org (Источник).

 

  Домашнее задание

1. С. 15, упр. 8, с.33, упр. 6, с.51, упр.10, с.69, упр.8, . Афанасьева О.В., Дули Д., Михеева И.В. Английский язык (базовый уровень). – М.: Просвещение, 2012.

2. Fill in the blanks:

1. He invited us to get ___ the car and go for a ride with him. 2. The professor gave ___ the essays pointing out the mistakes. 3. The doctor told her to cut ___ all the sweets and other fattening food. 4. I was about to step out in front of the oncoming truck when somebody yelled to me to look___. 5. The committee is made ___ of seven members. 6. Put ___ that book and help your mother with the dishes. 7. I ran ___ of flour while I was cooking a pie. Please go to the grocer's and buy some. 8. The plane took ___ at exactly 8 o'clock. 9. Get ___ of my house! I don't want to see you. 10. Although she pretended to be Italian, the German accent gave her ___.

3.* Choose the correct corresponding verb to the one in bold:

1. It began to rain so we cancelled the match.

a) called off

b) carried on

c) got off

2. I asked him if he wanted to remove his coat.

a) put on

b) put out

c) take off

3. Sally resembles her mother, doesn't she?

a) looks at

b) looks like

c) looks after

4. His new novel will be published next summer.

a) come in

b) come out

c) go out

5. He resigned from his job when the truth about his past became known.

a) gave up

b) gave back

c) went out

6. That's a good idea but I need time to meditate about it.

a) run over

b) think over

c) get over

7. The World War I began in 1914.

a) broke down

b) broke into

c) broke out

8. We never discovered why the accident happened.

a) tried on

b) found out

c) worked out

9. You must search the meaning of these words in the dictionary.

a) look at

b) look on

c) look up

10. A good friend will always support you.

a) stand for

b) stand by

c) turn down